اصلاحات ارضی چیست ؟ – به زبان ساده

اصلاحات ارضی چیست ؟

دسترسی سریع به عناوین

فهرست مطالب
5/5 - (1 امتیاز)

اصلاحات ارضی چیست ؟

📌توی این پست قصد داریم بطور خلاصه در مورد یه موضوع مهم صحبت کنیم که قطعا بدردتون میخوره ، یکی از مهم‌ترین مواردی که هنگام خرید زمین مناسب برای ساخت ویلا و یا خرید ویلا باید به آن دقت داشته باشید اصلاحات ارضی است ، اینکه اصلاحات ارضی چیست و چرا باید به این نکته دقت داشته باشیم از مواردی است که در این مقاله آن را توضیح خواهیم داد ؟

چرا دانستن موضوع اصلاحات ارضی حائز اهمیت است ؟

🔖اگه برای خرید ویلا اطراف تهران به مناطق ویلایی نزدیک آن مانند ساوجبلاغ و کرج مراجعه کرده باشید حتما اسم اصلاحات ارضی یا اصلاحات اراضی به گوشتون خورده است ، در این پست میخوایم بگیم اضلاحات ارضی یعنی چی و زمین یا باغی که از نوع اصلاحات اراضی هست از نظر مالکیت چجوری است.

انواع زمین از نظر مالکیت

🔖قبلش اینو بگیم که زمین ها از نظر مالکیت چند نوع هستن:

۱. سند دفترچه ای یا تکبرگ دارند
۲. از نوع اصلاحات اراضی هستند
۳. از نوع شورایی هستند
۴. از نوع هیاتی هستند
۵. از نوع ستادی هستند و …

🔖 توی این پست با مالکیت اصلاحات اراضی کار داریم. چرا؟

در این پست بیشتر مناطق ویلایی در کرج را بررسی می‌کنیم زیرا بسیاری زمین‌های تهراندشت ، ماهدشت و سهیلیه و کلا باغ ویلا‌های اطراف تهران از این نوع هستند ، چون در خیلی از مناطق ویلایی مثل تهراندشت، اکثریت باغچه ها و زمین ها از نوع اصلاحات اراضی هستن و خرید فروش بصورت نسخ یا نسق قولنامه ای انجام میشه. (همون سلسله ایادی)

برای مشاهده ویلا‌های سند دار در تهراندشت هم به لینک زیر مراجعه کنید :

خرید ویلا سند دار در تهراندشت

و اما برسیم به زمین‌های از نوع اصلاحات

🔖طرح اصلاحات اراضی در یک جمله ساده به معنای این هست که زمین و باغ از مالکین بزرگ یا همون فئودال‌های سابق گرفته شده و به کشاورز یعنی مالک خرد واگذار شد!
یعنی به جای اینکه خان‌ها مالک زمین و باغ‌ها باشند و کشاورز رعیت کارگر باشند، مالکیت به شکل‌های مختلف به کشاورز داده شد تا خودش مالک زمین خودش باشه.
این طرح از سال ۱۳۳۸ توسط محمدرضا پهلوی استارت خورد و در سال ۱۳۴۱ اجرایی شد.

توی این طرح چندین نوبت اصلاحیه انجام شد. البته که این طرح نواقص زیادی داشت اما در نگاه کلی، حرکت خوبی بود و کشاورز و باغبون مالک زمین خودش شد!

🔖وقتی شما برای خرید زمین یا ویلا به منطقه ویلایی مراجعه میکنید، از مشاور می‌شنوید که زمین سندش از نوع اصلاحات اراضی هست. یعنی در گذشته مالکیت زمین به یه نفر کشاورز واگذار شده.
اون هم زمین رو بصورت یکجا یا قواره های فروخته.

آیا می‌توان زمین‌های اصلاحات ارضی را به سند تک‌برگ تبدیل کرد ؟

💡 بعد از زمین‌هایی که سندشون تکبرگ هست، زمین هایی که از نوع اصلاحات اراضی، محکم ترین نوع سند مالکیت هستند.

چرا؟ چون مالک زمین یک شخص هسند که زمین رو بصورت قولنامه ای به نفر بعدی واگذار کرده. هیچ نهاد یا ارگان یا شخص، نمیتونه توی مالکیت شما دخل و تصرفی ایجاد کنه.

🔖این زمین ها بعد از طی مراحل اداری، قابلیت تبدیل به سند تکبرگ هم دارند. یعنی زمین‌های سند تکبرگ هم اول اصلاحات بودن که مراحل گرفتن سند رو طی کردن.

اگه سوالی دارید کامنت بذارید. در‌ حد دانش مون جواب میدیم

تصویب قانون اصلاحات ارضی قبل از انقلاب

همانطور که در بالا به آن اشاره شد اصلاحات ارضی در ایران در زمان محمدرضا شاه با تصویب قانون اصلاحات ارضی در تاریخ ۱۹ دی ۱۳۴۰ آغاز شد و با رفراندوم ۶ بهمن ۱۳۴۱ به مرحله اجرا درآمد ، اصلاحات ارضی در آن زمان در سه مرحله انجام شد که در پایین توضیح داده‌ایم:

در مرحله نخست تعیین شد که هیچ مالکی بیش از یک ده شش‌دانگ یا شش‌دانگ زمین در چند ده مختلف نداشته باشد. دولت زمین‌های مازاد بزرگ مالکان را خریداری و بخش‌هایی که دارای زارعان صاحب نسق بودند را به صورت اقساطی به آن‌ها فروخته و زمین‌های بلاکشت باقی‌مانده تحت عنوان اراضی دولتی در اختیار دولت قرار می‌گرفت. با فروش سهام کارخانجات دولتی ترتیب باز پرداخت بهای زمین‌ها به مالکان فراهم گردید.

در مرحله دوم صاحبان زمین‌های استیجاری می‌باید یا به تقسیم درآمد حاصل از اجاره بپردازند یا بر اساس قراردادهای اجاره، زمین‌ها را به زارعان بفروشند. به عبارت دیگر مالکان موظف شدند که یا ملک کشاورزی خود را برای سی سال به کشاورزان اجاره نقدی دهند یا آن را با توافق بدان‌ها بفروشند. بدین ترتیب حداکثر مالکیت زمین‌ها در دست یک مالک بسیار محدود شد. املاک موقوفه عام نیز بر اساس درآمد آن زمین به اجاره دراز مدت ۹۹ ساله به کشاورزان واگذار گردید. در مورد موقوفات خاص متولیان مجبور به فروش آن‌ها به دولت و تقسیم آن بین کشاورزان شدند.

در مرحله سوم مالکانی که ملک خود را اجاره داده بودند بر اساس قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر مصوب ۱۳۴۷ ملزم شدند یا زمین خود را به زارعان بفروشند؛ یا با رضایت مالک و زارع به نسبت بهره مالکانه یا عرف محل آن را با یکدیگر تقسیم کنند. محمدرضا پهلوی ادعا کرده‌است این اقدام موجب شد همه کشاورزان ایران صاحب زمین شوند و ایران از یک کشور فئودالی به سوی «کشاورزی آزاد» و «صنعتی شدن» گام بردارد.

پس از انقلاب وضعیت اصلاحات ارضی چگونه شد ؟

پس از انقلاب اسلامی و برچیده شدن رژیم پهلوی در سال ۱۳۵۷ در ایران و به روی کار آمدن حکومت جمهوری اسلامی ، روند اصلاحات ارضی به صورت کامل تغییر کرد و حتی در سال 1363 . شورای نگهبان جمهوری اسلامی ایران داجرای قوانین اصلاحات ارضی را مخالف با شریعت اسلام تشخیص داد و اصلاحات ارضی در کشور به صورت کامل متوقف و ممنوع اعلام شد.

اما 7 سال بعد در سال 1370 مجمع تشخیص مصلحت نظام مجددا اصلاحات ارضی را قانونی اعلام نمود و در سال ۱۳۸۱، شورای اصلاحات ارضی مرکز تعیین تکلیف باغ‌های مشمول مواد ۲۷ و ۲۸ آیین‌نامه اصلاحات ارضی را نیز مشمول مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجاز دانسته و روند تعیین تکلیف امور باقی‌مانده اصلاحات ارضی از سر گرفته شد. در حال حاضر سازمان امور اراضی تنها متولی تعیین تکلیف امور باقی‌مانده اصلاحات ارضی در کشور می‌باشد و کارشناسان اصلاحات ارضی مستقر در دفتر ساماندهی و توسعه اراضی این سازمان، آخرین متولیان اصلاحات ارضی در ایران هستند.

سازمان امور اراضی بخشی از وزارت کشاورزی سابق جمهوری اسلامی ایران است. این سازمان در حال حاضر زیربخشی از وزارت جهاد کشاورزی می‌باشد و به واگذاری اراضی جهت طرح‌های تولیدی کشاورزی وغیر کشاورزی مثل صنایع وامور مربوط به اراضی زراعی و باغی و حفاظت از آن‌ها می‌پردازد

با احترام فراوان
تیم ویلا رز

4 پاسخ

  1. سال 48پدرم پنج هکتار زمین از همین اصلاحات ارضی خریده اقساطش رو هم پرداخت کرده بعد از فوت پدرم در سال ۷۱ نظام جمهوری اسلامی میگه این زمین متعلق به اراضی ملی هست و اجازه کشت و فروش به ما نمیده
    تکلیف ما چیه چطور میشه به حقمون برسیم

  2. باعرض سلام بنده یک قطعه خونه باغ دارم که از۲نفرکشاورز خریداری نموده ام وسند وکالت زده ام وسندوکالت روبه صورت سندجاری قطعی کرده ام آیامیتونم این ۲تاسندروتبدیل به یک سند اونم ازنوع تک برگ بکنم.لازم به ذکرهست که قسمت بنا واستخر حکم قطعی دادگاه دارم.

  3. چرا با اجرای اصلاحات ارضی و با وجود همچین قانونی هنوز هم زمین های خانی وجود داره و آب چند روستا رو جلو گرفتن و مردم هیچ حقی از برداشت آب کشاورزی ندارند..
    چرا زمین های این خان گرفته نشده و بین کشاورزان تقسیم نشده است.. چندین هکتارر

  4. بادرود وسپاس فراوان مقاله آموزنده نوشته اید از اینکه دوباره اثلاحات ارضی به اجرا در آمده وکشاورزان صاحبملک آباد شده دهقان ی پدرشان میشوند خوشحالیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *